Vraag
Op de academie is een workshop georganiseerd waarbij het uitgangspunt is om een gebouw te ontwerpen dat geheel bestaat uit een trappenhuis. Aan de ontwerpers wordt de uitdaging gesteld het ruimtelijk maximale te halen uit een trappenhuis. Het ontwerp moet 10x10x10m groot zijn en het mag op iedere denkbeeldige stedelijke locatie komen te staan.

Voor het maken van ontwerpbeslissingen moet men werken met zogenaamde themakoppels. Een thema kan zijn het spiraal, oftewel rondgaan. Men moet twee themakoppels kiezen.

Ontwerp
Op basis van de zelf gekozen themakoppels verdrukking < > bevrijding én lichtwaarts (licht < > donkerte) is een ontwerp gemaakt. In een sequentie van ruimten geraakt men steeds hoger in het object. Naarmate men hoger in het object komt worden ruimtes lichter en breder en hoger. Het zicht neemt toe, de behoefte aan tast neemt af en de toon van de echo in de ruimtes verandert. Uiteindelijk komt men uit op een plateau en is men bevrijd van de massa. Het vertrouwde (uit)zicht is terug.

De maquette is gemaakt van hout (MDF). In werkelijkheid zou het object moeten worden bekleed met basalt. Dit vanwege het vervreemdende effect van basalt.

Beelden uit de workshop zijn later gebruikt om een afstudeervoorstel te formuleren. Met name omdat hier mijn ideeën over architectuur en zintuigen in naar voren komen.

Samen
N.v.t.

Status
N.v.t.

Link
De workshop was onder leiding van architect Christian Kieckens.
www.christiankieckens.be

Terug naar projecten

 

Samen Architectuur Maken
adressSnippendaalseweg 2 6991 JK Rheden
telefoon06 – 40 94 65 15
e-mailinfo@samenarchitectuurmaken.nl

t

adressKvK 09207343
e-mailArchitectenregister 1.140515.016

toolTechniek & Ontwerp Rijnmedia.nl

Samen Architectuur Maken  | Copyright © 2016 | Alle rechten voorbehouden.