Vraag
Voor het afstuderen aan de Academie van Bouwkunst moet zelf een onderwerp en locatie worden gekozen. Op basis van het schrijven van een eerdere scriptie wordt gekozen voor het thema vergankelijkheid op basis van het schilderij Die Toteninsel van Arnold Böcklin.

Op basis van het thema vergankelijkheid is een locatie gevonden in het voormalige ENKA-fabrieksterrein in Ede. Besloten is om een crematorium te ontwerpen tegen de achtergrond van de monumentale delen van de fabriek. De uitdaging was om een opeenvolging van momenten te ontwerpen die recht doen aan het ritueel van afscheidnemen én het landschap binnen het voormalige fabriekscarré. Het feit van de woonwijk – die in realiteit op deze plek wordt ontwikkeld – is meegenomen in de ontwerpopgave.

Ontwerp
Het ontwerp bestaat uit drie delen, te weten een deel nieuwbouw, een deel hergebruik van monumentale delen en een deel landschap. Binnen het voormalige fabriekscarré zal de oorspronkelijke heidebegroeiing van de Schraaljammerheide worden aangezet terug te keren.

Aan de noordrand van het voormalige carré herbergt de nieuwbouw vijf hoven. Rondom deze vijf hoven is het crematie- en afscheidritueel opgespannen. Tussen de noordrand en het terugkerende heideveld ligt een strook water. Deze moet worden overgestoken om enkele monumentale delen te bereiken die ook een rol spelen in het afscheidsproces. Bijvoorbeeld een plek van herinnering, een plek voor urnen én een plek voor het ontmoeten van anderen na de dienst. Het heideveld is vrij te bezoeken in de weken, maanden en jaren na de afscheidsdienst. Aan de randen van het oorspronkelijk Carré is ruimte voor parkeren en zijn overgangszones die gebruik en toegang van de wijkbewoners organiseren. Het heideveld is tussen zons-opkomst en zons-ondergang toegankelijk voor een ieder.

Samen
Met interne en externe afstudeerbegeleiders. Extern: Lieneke van Campen van bureau Karres en Brands uit Hilversum voor landschap. Jeroen Geurst van bureau Geurst & Schulze uit Scheveningen voor architectuur.

Status
Afstudeerproject.

Link
https://artezarchitectuurexpo2013.wordpress.com/
https://artezarchitectuurexpo2013.wordpress.com/2013/09/26/crematorium-schraaljammerheide/

Terug naar projecten

 

Samen Architectuur Maken
adressSnippendaalseweg 2 6991 JK Rheden
telefoon06 – 40 94 65 15
e-mailinfo@samenarchitectuurmaken.nl

t

adressKvK 09207343
e-mailArchitectenregister 1.140515.016
toolTechniek & Ontwerp Rijnmedia.nl
Samen Architectuur Maken  | Copyright © 2016 | Alle rechten voorbehouden.